MC-Nytt nr 3 mars 1961
Redaktör och ansvarig utgivare: Bengt Björklund
Omslaget
Ess i TT-VM: Provini (Morini).
21 Tips för OT
Många förare faller på eget grepp då de startar i tillförlitlighetstävlingar. Deras cyklar uppfyller kanske inte de mest elementära regler som kan uppställas för maskiner, som skall tåla hårda prov många mil i sträck. MC-NYTT skall försöka ge några enkla tips om vad som kan göras för att öka säkerheten hos den egna cykeln inför den kommande säsongen.
1: Kontrollera att cykeln är i överensstämmelse med lagbestämmelserna, så att Du inte ”åker på” något obehagligt vid en eventuell poliskontroll i samband med tävlingen. Krångel med myndigheterna ger också dålig publicitet åt sporten i övrigt.
2: Övertrimma inte motorn eller gör allt för vidlyftiga egna experiment. Tillförlitlighetstävlingar är inga hastighetstävlingar. Man kan ofta vinna på att ha en säker maskin under det att konkurrenternas rasar.
3: Lägg gärna ned litet extra besvär med att göra motorn, speciellt tändningen och förgasaren vattentät. Noggrann tätning av motorn nödvändiggör emellertid att man ventilerar magnetapparaten med ett s.k. kondensrör.
4: En kraftig luftrenare möjliggör utnyttjande av högre effekt i motorn. Original Del Orto, anses vara effektiv.
5: En lufttryckflaska för pumpning av däck är en utomordentlig utrustningsdetalj, om än något lyxig. Får anses som obligatorisk vid längre tävlingar.
6: Reservslangar och reservekrar har denne förare utrustat sin maskin med, och det finns även reservfotsteg, extra kick, fotbroms etc. i det medhavda reservdelsförrådet.
7: Ljuddämparen kan bockas upp för att vara mindre i vägen vid terrängkörning. Därigenom undviker man också att få vatten in i avgassystemet vid passerande av vattenplask.
8: Framfjädringen kan bytas ut från original till en gaffel av s.k. ”falsk Earlskonstruktion”. Man vinner i regel en hel del i stabilitet vid körning genom detta arrangemang. Ställbara stötdämpare är det mest vanliga i så fall.
9: Strålkastaren kan fästas med vingmutter i sina fästen. Ett skydd i form av rörbåge är praktiskt vid eventuell kullkörning.
10: Kopplings- och frambromsreglagen kan skyddas i sin lagring och vajerfästning med en bit av en gummislang, som man trär över reglagen och fäster med isoleringsband.
11: Dubbla kopplings-, gas- och bromsvajrar är en extra säkerhetsåtgärd, som den erfarne föraren gärna räknar med vid tillförlitlighetstävlingar.
12: En stabil verktygsväska för de nödvändigaste prylarna, stift, kedjelås m.m., kan anbringas på tanken. I väskan finns även ett genomskinligt fodral för kartor, tidkort etc.
13: Bakramen kan förstärkas på en standardmaskin och grövre, ställbara stötdämpare monteras, för erhållande av bättre stabilitet.
14: Nedväxling av maskinen genom bakdrev med större kuggantal ger maskinen bättre kraftresurser på samtliga växlar. Ett större bakdrev kan även bultas fast utanpå orginaldrevet.
15: Det finns även speciella växellådsdrevsatser när det gäller Husqvarna Silverpilen, som ger en 10 procent lägre utväxling på treans växel och som inte innebär en lägre utväxling än original på de två lägre växlarna.
16: Kopplingen mellan bromsstag och bromsarmen kan säkras med plastöverdragen tråd eller isoleringsband. Nackdelen med arrangemanget är att det tar längre tid att spänna bromsen.
17: Ett riktigt kedjeskydd, som skyddar kedjan från lera och grus, som följer med bakhjulet runt, är en detalj som många förare förbisett.
18: En plastslang, som anslutes till tanklocket, förhindrar vakumbildning med åtföljande motorstopp.
19: Refflade tävlingshantag av engelsk modell ger ett gott grepp i ”hala” situationer och för extra komfort kan man låta sätta på en svampgummiring.
20: En reservdunk med bensin eller oljeblandat bränsle kan vara bra att ha till hands om man står långt inne i skogen och tanken är tom…
21: Ett bärhandtag är inte heller så dumt om man sitter fast i mudden!
Av Mark Lost
Mudd-Cross i ”Peking”
SMK Östgötas traditionella vintermotocross på Kungsängsbanan i Norrköping blev inte vad man väntat sej – vintervädret ville inte hänga med, utan evenemanget blev mycket ”muddigt”. MC-NYTT´s Göran Berg var på plats och fångade några figurer i gyttjan.
Resultat av Norrköpings vintermotocross den 12 februari.
175-250 cc seniorer: 1) Kennet Lööf, Göta MS, HVA, 2) Jan Blomqvist, Monark, 3) Rolf Larsson, HVA, 4) Bo Ekeberg, HVA, 5) Göran Pettersson, HVA, 6) Bengt Dahlberg, Greeves, 7) Torsten Hallman, HVA.
500 cc juniorer: 1) Roland Hagström, Matchless, 2) Ulf Helander, BSA, 3) Olof Persson, AJS, 4) Rolf Fager, BSA.
175-250 cc juniorer: 1) Torsten Andersson, HVA, 2) Gunnar Nilsson, Monark, 3) Tommy Jonsson, Upplands-Väsby MK, HVA.
500 cc seniorer: 1) Rolf Tibblin, HVA, 2) Roine Lööf, Matchless, 3) Jan Liljedahl, BSA, 4) Klas Nordström, BSA, 5) Lennart Dahlén, Matchless, 6) Arne Rydholm, Matchless.
Segerherrarna i Norrköping i 500 resp. 250 cc seniorer hette Rolf Tibblin och Kenneth Lööf – båda på Husqvarna. Lööf hade ännu ej fått sin nya Greeves EM-replitica. Rolf Tibblin stack från Norrköping direkt ned till Frankrike, där hans avsikt var att ta sej över från Marseille till Algeriet för den stora crosstävlingen där i slutet av februari. Men tyvärr blev Tibblin inblandad i en trafikolycka – påkörd bakifrån – varvid hans släp, tävlingscykel samt även bilens bakparti blev så pass skadade att han ej kunde fortsätta.
I Barcelona i Spanien kördes just i pressläggningen en stor internationell motocross. Bland de inbjudna märks bl.a. Sten Lundin, som fått dispens från Litoverken att köra en spansk OSSA 175 cc i detta evenemang. Bland flera britter märks bl.a. Sammy Miller, som startade på Bultaco, en fabrik som även önskat sätta en cykel i händerna på Bill Nilsson.
Till slut en bild från starten av klassen för 500 cc juniorer i Norrköping. I främsta ledet ser vi 39 Ove Berglund, 40 Björn Andersson, 43 Karl Andersson, 50 Stig Nyström samt 34 Göran Janestam.