nr 1 (MC-Nytt jan 1960)

Mcn6001stor

MC-Nytt nr 1 januari 1960

 

Redaktör och ansvarig utgivare: Bengt Björklund

 

Omslaget

 

Två kungar i mudden…Här ser ni både den nye och gamle regenten inom engelsk trial – till vänster är det Sammy Miller (500 Ariel) 1959 års mästare, som övar våldsam ”body lean” under British Experts Trial, under det att förre mästaren Gordon Jackson (350 AJS) med lugn och beräkning klarar en slipprig sektion i ”Scott Trial”. Båda stilstudierna av de engelska essen har utförts av MC-NYTT´s Nick Nicholls.

250_59

Husqvarna fabrikscykel 250 cc för Tillförlitlighet.

Mcn6001b

 

Modifiering av ”SILVERPILEN” för CROSS och OT

 

En fullt utrustad tävlingsmaskin är denna 250 cc special-Husqvarna för tillförlitlighetstävlingar. Denna cykel är en s.k. fabriksmaskin, som körs av ett litet antal förare. Varje förare kan emellertid själv modifiera sin egen maskin efter eget gottfinnande och det är av denna anledning som MC-NYTT lämnar ordet fritt till signaturen Mark Lost att redogöra för hur en ”Silverpil” modifieras för tävlingsbruk. Den inledande artikeln lämnar tips för de allra enklaste ingreppen.

 

När man talar om trimning så menar man inte alltid att det gäller att få ut så många hästkrafter som möjligt. En motorcykel består nämligen inte enbart av motorn. Det är så många andra detaljer som behöver en speciell behandling för att man skall få maskinen så effektiv som möjlig i alla situationer.

Därför är det mera egentligt att tala om ”modifiering” än ”trimning” när det blir tal om att iordningställa en cykel för tävlingar. För att en modifiering skall bli riktigt lyckad krävs emellertid att man har gott om tid och tillgång till maskiner. Dessutom får man inte vara helt i avsaknad av pengar, ty ju bättre resultat man vill uppnå med modifieringen, ju mer slantar kostar det.

 

Vi skall emellertid försöka oss på att ändra en Husqvarna ”Silverpilen” så att denna blir en bra motocrossmaskin, ja även lämpad för hårdare tillförlitlighetstävlingar. ”Silverpilen” i sej själv är närmast tillverkad och avsedd för landsvägskörning och har då de förnämsta egenskaper man kan finna hos en lätt mc.

Vikten under 75 kg gör också att cykeln även får köras av 16-åringar som har körkort. Nybörjaren, som vill pröva på tävlingar, vill ofta inte gå in på alltför vittomfattande ombyggnader och modifieringar.

 

Därför skall först några enkla anvisningar ges om hur en ”Silverpil” kan ändras för tävlingsbruk utan att man har gjort några större ingrepp. För motocross blir första åtgärden att strålkastaren och baklyktan samt registreringsplåtarna tas bort. Därefter fyller man stötdämparna bak med tjockare olja (SAE 40).

Detta är en relativt krånglig ”operation”. Man måste montera bort hela fjäderbenen och vända dem upp och ned för att den gamla oljan skall rinna ut genom påfyllningsöppningen. Man fyller därefter stötdämparen så full det går med den tjockare oljan. Man bör dock komma ihåg att det finns ett reservluftrum som inte går att fylla.

 

Även framgaffeln behöver en modifikation. Denna bör nämligen förstärkas för att i alla lägen tåla de hårda törnar som uppstår på en cross- eller tillförlitlighetsbana.

Förstärkningen sker genom att man stadgar upp botten i nedre gaffelplåten. Skär till en stålplåt, som är 1,25-1,5 mm tjock, så denna har samma form som gaffelplåten.

 

Svetsa därefter fast plåten runtom. Montera också ett 6 mm gummiband i stället för de 4 mm:s band, som är monterade som standard. Båda banden kan man inte byta, ty då blir utrymmet så litet, att banden inte glider runt sin nedre lagerhylsa, med påföljd att kanske endast hälften av bandet får ta upp belastningen och på så sätt blir det snart utmattat.

 

Det skadar inte heller med en förstärkning av ramen. Av denna anledning tillverkar vi två små kilar och placerar dessa på var sin sida om styrhusets undre del. Dessa kilar ökar avsevärt ramens hållfasthet (se illustrationen).Efter de här smärre justeringarna på själva maskinen är man klar att ge sej ut i markerna för att träna avancerad körning – det gäller ju i första hand att träna upp sin egen förmåga.

 

Det är ju inte bara motorcykeln det beror på hur tävlingsresultatet skall bli. Vet man med sej att man är mogen för ännu ett steg, så går man vidare på vägen mot en fullt modifierad tävlingsmaskin. Till vilket vi ber att få återkomma i kommande nummer av MC-NYTT.

 

Mark Lost

 

 

mcn60_001_005

Ha roligt i vinter!

 

Kör med våra mc-skidor, passande Husqvarna Silver- och Guldpilen, Monark Blå Stinget, NV-Crescent Jet-crosser m.fl. märk. Lev. Kompletta med fästanordning. Användes av alla tävlingsförare vintertid. Idealet även för den som ej kör tävlingar men som vill ha riktigt roligt med sin mc i vinter.

Earlsgafflar med original Girling stötdämpare för HVA Silver- och Guldpil. Ombyggnad av bakramar utföres. Kontakta oss nu för säker leverans.

 

Cykel- & Motordepån Borlänge – Tel. 11003

 

 

Specialombyggnad av bakram med Girling stötdämpare för Husqvarna ”Silverpilen”

 

Idealet för trial – OT – motocross men även för standardmotorcyklisten som vill erhålla förbättrade vägegenskaper. Garanterad vikt under 75 kg!. OBS. vårt låga pris kr 195 inkl. nya Girling stötdämpare. Sänd oss endast bakgaffeln, men gör det i dag – nu är leveranstiden blott 14 dagar. Vänta ej till våren! Kontakta därför genast specialisten.

 

TÖLÖ MASKINSERVICE – Sigurd Andersson – Kungsbacka – Tel. 0300-11267

mcn60_001_003

 

Slaskmotocross fick man se vid exempelvis Uppsalas tidiga vårmotocross  i mars månad 1959.

Denna tävling var tänkt som snöevenemang, men då väderleken ej ville, så lät arrangörerna

det hela gå i det väglag som rådde för dagen. PÅ bilden som knäppts av MC-NYTTs  Svante

Fischerström, kämpar de båda uppsalaförarna Roine Lööf Matchless och Lennart Dahlèn

BSA i 500-klassen. Rolf Tibblin BSA tog emellertid hem spelet i mudden.

 

mcn60_001_001

Åka fort på is, Rolf Tell från Sävedalen har utrustat denna silverpil för iskörning.