nr 4 (MC-Nytt apr 1960)

Mcn6004stor

MC-Nytt nr 4 april 1960

 

Redaktör och ansvarig utgivare: Bengt Björklund

 

Omslaget

 

De nya cyklarna diskuteras. Tre ägare av nya 1960 års modeller har strålat samman utanför kaffebaren vid Nya Ullevi i Göteborg. Som framgår av bilden är det en ny Triumph Tiger 120 Super America, en Bella 204 och en Puch lyxmoped som ”gått hem” till var sin entusiast.

 

Mc- och skoteråkarna är föredömligt välutrustade med Barbour Suit och Jet Pilothjälm resp. Belstaff riderscoat och TT-hjälm med MK V11 glasögon. Under det att mopedåkaren tydligen föredrar mera luftig klädsel för sina småresor inne i stán. Samtliga cyklar på bilden är levererade av Arne Blohms Motor AB i Göteborg och bilden är tagen av MC-NYTT´s Evert Emanuelsson.

 

Husqvarna

 

Såsom varande den numera enda nytillverkade svenska lätta motorcykeln, fortlöper Husqvarnas ”Silverpilen” i en produktion, som knappast ser ut att mattas. Modellen har blivit en uppenbar segermodell och att dess konstruktion är grundligt genomtänkt säger det faktum att maskinen kunnat stå rycken nu i fem säsonger – cyklar som körts på tävlingar under hela denna tid går nämligen fortfarande klanderfritt. Några nyheter för 1960 har ej noterats på ”Silverpilen”, maskinen är sej lik i ”Exportutförande” med italieninspirerad  tank, upplagt avgasrör och med polerade lättmetallskärmar. Pris inkl. accis och oms. 2380:-.

 

Sporten sén sist

 

Motocrossentusiasterna har fått en liten gnutta lystmäte denna vinter. Som ett exempel på hur ”undernärda” grabbarna varit kan nämnas, att SMK Uppsala, som svarade för vinterns andra snöcross, hade 80 man anmälda i 250-klassen, under det att inte mer än 25 kunde beredas plats. Och ändå bjöds inga start- eller reseersättningar.

 

För Torsten Hallman (Husqvarna) blev tävlingen åter en triumf i 250-klassen och Bill Nilsson (Husqvarna) gjorde succé i sin debut på detta märkes 500-modell. Då dessutom Rolf Tibblin placerade sej som 2:a i 500-klassen blev Qvarnans succé given i samtliga heat utom i 500-juniorer. Där var det en Velocette ”Scrambler” som tog hem potten, f.ö. en ganska ålderstigen Velo, men trots allt mycket snabb i händerna på Lars Karlsson, AMF Södertälje.

Torsten leder snöcrossen vid Rosendalsbanan i Uppsala 1960.

mcn60_004_001

 

bill60_08

rosendal60_001

Sportskvaller

 

Leveranserna av nya motocrossmodeller till diverse kända förare har börjat. Först att erhålla 1960 års AJS var P.O. Persson, mera känd som ”Pelle Mas”, som köpt sin maskin direkt av Ostermans mc-avdelning i Stockholm. Från Gävle hör vi att fjolårets juniormästare K.G. Salander också hämtat ut en ny 500 AJS. Denna har levererats i Avesta, en av våra större agenter för motocrossmaskiner till Dalarna och trakterna där omkring.

 

Botkyrka MK kommer att inviga sin nya motocrossbana i Alby söder om Stockholm i samband med seriemotocross den 24 april. Det blir hemmalaget Botkyrkamunkarna som möter Nyköping, Linköping och Norrköping. Delvis kommer den nya banan att gå i den gamla racerbacken i Alby. Botkyrkas 250-förare Bengt Fischerström har sagt sig intresserad av att köra Dot under den kommande säsongen. Bengt har planer på att sluta köra i 500-klassen och säljer därför sin vassa BSA till den som önskar en grovkalibrig crossbåge.