Håkan Carlqvist

Bild: Tommy Johansson.

” Den sista tuffingen? ” Håkan  Carla  Carlqvist.

Håkan blev världsmästare 1979 i 250 cc motocross på Husqvarna, 1983 blev han världsmästare

i 500 cc motocross på Yamaha. Det året fick han för det Svenska Dagbladets bragdmedalj.

Håkan Carlqvist har utvecklat sig till vårt säkraste kort i

lagsammanhang och på bilden ses han under lag-VM för
500 cc – Moto Cross des Nations – 1978. Efter sig har han

Mauricio Dolco, Italien, dansken Sören B. Mortensen och

Håkan Andersson.

MC-Nytt´s motocrossexpert Ingvald Johansson berättar om en tävlingskarriär som är ett stort bevis på hur en

målmedveten satsning bär frukt. Foto: Tommy Johansson.

Från MC-Nytt nr 6 1979.

1975 på Husqvarna 250 cc.

1984 på Yamaha 500 cc.

Håkan Carla Carlqvist and the Beer Stop 1988 – You Tube.

Året var 1988, platsen klassiska Namur i Belgien. Där hände det osannolika – en motocross-VM-förare stannade i ledning, svepte en öl, körde sedan vidare och vann. Och det var inte vem som helst. Det var Håkan ”Carla” Carlqvist.

Idén hade jag haft en längre tid. Men det var otänkbart när jag var fabriksförare för Yamaha, berättade ”Carla” under en sammankomst med en mängd världsstjärnor i samband med Namurs Grand Prix 2004.

Hur gick det då till? Tiden som fabriksförare var över för ”Carla” som 1988 körde i egen regim för Kawasaki. Ledningen i heatet var mäktig, runt halvminuten. Varvet innan det berömda stoppet gav ”Carla” klartecken åt sin mekaniker att ”nu var det dags”. Nu hindrade inte stoppet ”Carla” nämndvärt, utan han for sedan vidare och vann VM-heatet.

Från Mx In Action.

En av de mer kända historierna från Carlqvist karriär var när han i en tävling 1988 helt plötsligt stannade till och svepte en öl i en kurva.
– Jag vet att TV-kommentatorerna skrek: ”han har något fel på motorn, han tvingas bryta”. Sedan såg de vad jag gjorde, då skrek de: ”NEJ, HAN HAR STANNAT FÖR ATT SVEPA EN PILSNER!” Förklarade ”Carla”.
– Jag hade brorsan Lennart med mig och sa till honom att sticka ner till kurvan och köpa mig en öl om jag ledde med mer än 20 sekunder.
Det blev mer än 20 sekunder. Han ledde med 25.
– Det roliga var att det var 10-12 varv kvar efter den där grejen. När jag passerade kurvan efter det där hängde varenda engelsman över stängslet med en ölsejdel och skrek åt mig att stanna.

Från Expressen Sport.