MC-Nytt nr 7 september 1959
Redaktör och ansvarig utgivare Bengt Björklund
Omslaget:
EM-stilen 1959! Rolf Tibblin kom som en kanon mot slutet i EM-crossen, 250 cc. Här ses han i ledningen under Englands 250-Grand Prix i Beenham Park. Rena grasstrackstilen demonstrerades i böjarna som framgår av bilden, levererad av MC-NYTTs engelske fotograf
Nick Nicholls.
Foto: Bert Greeves.
TIBBLIN-SEGER i EM efter stark upphämtning
250-klassen är ett veritabelt getingbo, både internationellt och här hemma, ingen tvekan. Rolf Tibblins seger i årets EM är därför så mycket mer respektingivande, så mycket mera också som ”Tibban” kom igång sent med poängjakten.
De allra tidigaste tävlingarna lämnade för hans del ingen poängskörd alls, utan de verkliga stötarna sattes in under sommarmånaderna med segrar i Västtysklands, Frankrikes, Hollands, Englands, Luxemburgs och Sveriges Grand Prix 250, den senare titeln på tävlingen i Vetlanda, för övrigt endast införd i FIM:s kalender och av någon underlig anledning icke begagnad på det svenska EM-evenemanget.
Rolf Tibblin, 22 år och i sin dagliga gärning medhjälpare i sin faders skrotupplag (där han dock knappast har hittat några vitalare delar till sin seger-HVA), är en fantastisk förarbegåvning.
Hans eminenta körstil kommer speciellt väl fram i just 250 cc och det var en verklig upplevelse att efter att ha följt Tibblins triumfer på kontinenten endast på avstånd, i verkligheten få uppleva hans stora begåvning som motocrossförare i EM-finalen i Vetlanda.
Där visade han hemmapupliken att hans EM-krona är en välförtjänt merit utan tvekan.
Torsten Hallman blir tvåa efter Rolf Tibblin vid Sveriges GP i Vetlanda 1959.
9:a i 250-EM 1959 på Husqvarna 250.
Bästa man har vunnit i år. Toppstriden i sista stund mattades emellertid av en aning genom att hårdaste konkurrenten, Brian Stonebridge (Greeves), i en av de sista tävlingarna (Hollands Grand Prix) erhöll en axelskada och på så sätt tvingades slå av på takten.
Stonebridge var väl rustad i årets EM, han hade två fabriksmaskiner, den ena med engelsk Villersmotor, försedd med specialcylinder och mycket vass.
Denna maskin var dock avsedd för våta och smutsiga banor. I bagaget hade Stonebridge även en Greeves försedd med en sex hästkrafter starkare fyrtakts NSU-motor (Max) – denna maskin kunde han dock ej utnyttja i slutskedet – han berättade själv för MC-NYTT´s medarbetare vid vetlandatävlingen, att axelskadan ej tillät honom sadla den tyngre men vassare cykeln.
TIBBLIN siktar på SM och Kåsan, tackar nej till England i vinter?
För nykorade europamästaren Rolf Tibblin blir hösten en händelsernas tid. Efter avverkat EM måste nu den nykorade mästaren även ge sej SM i våld, vilket betyder att han har en tävling mindre att köra än de svenska konkurrenter som körde SM i Vännäs den dag Tibblin försvarade EM-ledningen nere i Luxemburg.
Tre SM-tävlingar återstår under seprember månads gång. SAMS:s i Strängnäs den 6/9, SMK Eda:s den 20/9 och ”finalen” i Norrköping den 27/9.
Svåraste konkurrenter blir med säkerhet Torsten Hallman, Lennart Dahlén och Stig Rickardsson, som dock har haft otur med skador i höst. Pelle ”Mas” Persson är dessutom den verkliga ”jokern” i 250-klassen, där han under sensommaren dykt upp som gubben i lådan.
Maskinmässigt är 250-klassen intressant. Märkena är fler och mer varierande till sitt utförande än i 500-klassen. I 250 cc varierar det mellan tvåtakt och fyrtakt, det senare som tidigare nämnts representerat av EM-tvåan Stonebridges Greeves-NSU, samt det lokala BSA-inslaget i Englands GP, andraplacering för J.V.Smith på nya ”Star”.
I övrigt har det varit hård kamp mellan Husqvarna och Jawa – den svenska maskinen har därvid säkerligen inte enbart fler hästkrafter till sitt förfogande – förhållandet vikt/hästkrafter har säkerligen varit den, jämte Rolf Tibblins eminenta förarförmåga, mest bidragande orsaken till EM-seger 1959.
Rolf Tibblin har för övrigt fått en inbjudan att gästa England i vinter, där han i så fall kommer att tás om hand av f.d lagledaren i Motocross des Nations, Harold Taylor (Taylor & Matterson Ltd).
Hurvida någon engelsk fabrik ligger bakom med ”limspöet” och lurar i vassen lär väl inte bli utrett, ty av allt att döma får Tibblin tacka nej till englandsvisiten, då han även måste tänka på jobbet hemma hos sin fader i Sollentuna. Han koncentrerar sej säkert på Kåsan i november i stället.
FRÅGOR och SVAR
FRÅGA: Kan MC-NYTT ge mej följande upplysningar: A) Vad blir topphastigheten på Siverpilen med firma Hedlunds trimning? B) Med specialvevaxel av märket Flink? C) Vad kostar Silverpilens Crossram?
C.A.H.
SVAR: Topphastigheten, förutsatt att maskinen ifråga är försedd med standardutväxling, håller sej omkring 115-120 km/tim. B) Ungefär densamma. C) Silverpilens crossram, om med denna benämning åsyftas den ram med vilken fabrikens egna förare, ex. Tibblin, tävlar, säljs icke.
Ombyggnad till liknande ram kan dock ske. Firmor som åtar sej dyl. ombyggnad är ex. Billy Andersson, Göteborg, Tölö Maskinservice, Kungsbacka, Egons Motor, Vingåker, Hellkerts C & S, Vrigstad, MC-Service, Jönköping, Cykel-&Motordepån, Borlänge m.fl.