nr 5 (MC-Nytt juli 1959)

Mcn5905stor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MC-Nytt nr 5 juli 1959

Redaktör och ansvarig utgivare Bengt Björklund

Omslaget:

En rafflande stilstudie från vårsäsongens avslutning i trial – IMIS – finalen i Linköping.

Det är L.E. Hedlund, SMK Hedemora (175 cc Crescent) som just tar en fotning i den svåra vattensektionen ”Dammen”. IMIS – finalen vanns i år för tredje året i följd av Gösta Andersson.

Foto: Margot Fischerström

 

MOTOCROSS

Storken leder VM

Bill och Storken – Storken och Bill! Hur man vrider och vänder på steken, så har man dessa två ynglingar i toppen – det har blivit en vana på senare år.

Sten vinner i Imola, Italien 1959.

Sten vinner GP Italien, Imola 1959. Här leder han före Don Rickman, Triumph nr 25 och Les Archer

Efter Italiens Grand Prix har ”Storken” Lundin (Monark) förvisat farlige Norton – föraren

Les Archer till andra plats i VM – kampen.

Italiens GP blev något av en överraskning då de engelska bröderna Derek och Donald

Rickman på sina specialbyggda Metisse placerade sej närmast VM – aspiranten Lundin.

Belgaren Nick Jansen trängde sej före Monark – åkande Ove Lundell. Efter den italienska

VM – tävlingen ser tabellen ut så här: S.Lundin (Monark) 26 – L.Archer (Norton) 20 –

Bill Nilsson (Crescent) 17 – B.Dirks (BSA) 11.

Archer och Bill håller sina positioner med tidigare plockade poäng.

– och Bill SM!

Veckan före Italiens GP kördes tredje SM – tävlingen uppe i Gävle. Bill Nilsson vann,

Raymond Sigvardsson blev tvåa och P.O. Persson trea.

SM tabellen har också samma utseende i toppen, nämligen: Bill Nilsson (Crescent)

2Raymond Sigvardsson (Matchless) 18 – Sten ”Storken” Lundin (Monark) 14 –

Gunnar Johansson (Crescent) 9 – Bengt Svensson (Monark) 9.

Nästa SM – tävling i 500 cc körs i Uddevalla den 6 september och veckan därefter är det dags för sista uppgörelsen i Enköping.

Cizec hård i 250 cc

250 cc SM startar i augusti med första uppgörelsen förlagd till Vännäs. Därefter följer 23/8 Uppsala, 6/9 SAMS, 20/9 Eda och 27/9 Norrköping.

Mästerskapet kommer säkerligen att bli minst lika ovisst som i stora klassen. En oviss historia är också EM i 250cc. Tävlingarna är många och de inblandade förarna åtskilligt fler och representerande fler nationer och märken än i stora klassen.

Före Tysklands GP som körs den 21 juni är ställningen att fjolårsmästaren tjecken Jaromir Cizec (Jawa) leder på 28 poäng före landsmannen Kmoch (Jawa) 25, Englands Brian Stonebridge (Greeves) 19 och Sveriges Stig Rickardsson (Husqvarna) 15.

HÄR ÄR TRIAL!

Signaturen erinrar sej en skämtteckning, som återfanns i en engelsk mc – tidning för några år sedan. Ett gäng svettiga trialförare satt andfådda utanför ett värdshus på landet, inmundigande kalla drycker.

Då uppenbarar sej tävlingsledaren i all hast och vädjar till grabbarnas solidaritet: – Ja, jag vet, kompisar, att sommartrial är ett svettigt jobb, var dock hyggliga och kör i mål först innan ni förfriskar er – det är bara hundra meter kvar till mållinjen.

Av någon dunkel anledning har klubbarna i sin välvilja mot trialsportens utövare, förlagt en stor del av årets tävlingar just till den varma årstiden.

De tävlande själva byter nog gärna ut dessa tävlingsdagar mot hösten och den tidiga våren.

Göteborgs Gösta Andersson som den 31 maj tog hem IMIS – finalen för tredje året i följd, varav den andra ”fulla” inteckningen i IMIS – pokalen II, uttalade sej för MC-NYTT att han tror att förarna gärna önskar att tävlingarna bör sträcka sej fram emot nyår.

På de flesta orter är sektionerna åkbara även om det blir ett och annat snöfall, likaså på tidiga våren, i snösmältningen.

Då är det svårt. Nu – mitt i sommaren – har klubbarna i stället problem med att finna tillräckligt svåra avsnitt, för att det skall bli utslag i toppen.

I sammanhanget bör påpekas, att det f.n. med den klasskillnad som råder mellan seniorförare och nybörjare, inte är fel om en arrangerande klubb skiljer sektioner åt så att exempelvis

B – juniorer slipper att köra i vissa svåra passager.

I Linköping fanns det förare som klagade över oframkomlig bana. Detta efter första varvet då Gösta Andersson ledde på en prick.

Detta är ett exempel så gott som något på att problem kan uppstå vid val av bana. För lätta tävlingar med en eller flera förare prickfria är dock inte idealet.

Mark Lost

Frågor och Svar?

Fråga: Jag har hört att det inte skall vara bra att varva en HVA Silverpil på de olika växlarna.

Jag har tänkt prova min Silverpil hur mycket den gör på 1:an, 2:an, 3:an – är detta tillrådligt?

Maskinen har gått över 1000 mil. Anser MC-NYTT att den är något positivt trimningsobjekt?

Swedish Silverpil, Ludvika

Svar: Det är både tillrådligt och önskvärt att en motor som Silverpilens körs på ett högt varv –

den är nämligen byggd för det.

Att den skulle ta skada av att varvas ut då och då på växlarna kan vi inte tänka oss – åtskilliga tävlingsåkare praktiserar ju detta varje söndag med som bekant gott resultat.

Att HVA Silverpilen är ett gott trimningsobjekt är helt visst och säkert. Emellertid vill vi påpeka att fabriken avsäger sig alla garantiåtaganden när det gäller trimmade motorer.

Till sist en bild på Världsmästaren i tungviktsboxning Ingemar Johansson och Monarks

monarped ”La Strada”.

Ställbart styre – Förkromad ”italiensk” tank med förförisk glans – Bekväm skumgummisadel i sportstil – Behaglig fjädring – Extra djupdragna skärmar – Dubbla avgasrör – Vita däcksidor – 2- eller 3-växlad Ilo Piano-motor – Swinggaffel – Inbyggd strålkastare med hastighetsmätare och en rad andra förnämliga finesser – Enda moped med stoppljus.