nr 1 (MC-Nytt jan 1961)

Mcn6101

MC-Nytt nr 1 januari 1961

 

Redaktör och ansvarig utgivare: Bengt Björklund

 

Omslaget

 

Sidvagnssensation, 4-cyl. Fabrikstvåtakts-Ariel. Kan Bill Boddice hänga BMW-gänget med nya vidundret?

 

Annons: Hedlunds Motormekaniska Spånga

 

Funderar Du på en Husqvarna 500? I så fall bör Du omgående kontakta oss för säker leverans av en av de tio 500 cc Special Husqvarna VM-replicas, som vi i samarbete med Husqvarna iordningställer för försäljning. Gör som världsmästaren Bill Nilsson och VM-trean Rolf Tibblin – kör Husqvarna 500 Motocross 1961!

 

Sportskvaller…

 

Nisse Hedlund har order klara med följande förare: Magnus Sjöberg (Emmaboda), Kurt Andersson (Sala), Kjell Ahlgren (Arboga), Jan Liljedahl (Upplands-Väsby), Lennart Norén (Västerås) samt Jerry Larsson (Kristinehamn). Däremot har Per-Olof Persson – ”Perry Mason” kallad – köpt ”Spicky” Svenssons begangnade Monark 500. Allan Eklunds cykel gick som bekant i höstas till Åke Persson (Sundsvall).

 

Det blir inget Grand Prix i Kongo i januari – inte ens någon lokal motocross. Anledningen är mycket enkel – den nya staten Kongo är inte med i FIM vilket är huvudvillkor för att man skall kunna ordna en internationell crosstävling. Tidigare var det den belgiska federationen som hade en ”filial” därnere och ordnade alla evenemang.

 

Ove Lundell vann en internationell motocross i Algeriet den 30 oktober. Den 26 februari är det dags för en ny tävling i den franska provinsen, om inte det politiska läget lägger hinder i vägen.

Ove har f.ö. köpt sin f.d. fabriksmaskin från Monark. Lasse Gustafsson har haft sin Monark/BSA nere på fabriken nu i vinter för nylackering i en snygg, blå nyans. Det betyder med andra ord att vi får se både Lasse och Ove fortsätta köra Monark. Reservdelar finns i lager för åtskilliga tävlingar framöver…

 

 

Samtidigt hör vi ett rykte om att svenska Kronan är intresserad att få prova Husqvarna 250 cc i nästa års ISDT. För att fortsätta skvallret om den svenska industrin är det lika bra att ”klämma till” med Crescent också: En mystik provmaskin med tvåcylindrig, tvåtakts 175 cc motor har synts vid Uppsalas horisont. I sadeln: Svenske mästaren i cross, 250cc, Sievert Eriksson. Enligt rykten kommer Crescent så småningom med en produktionsmotorcykel igen – eventuellt en 250cc.

 

Husqvarna har två officiella fabriksförare 1961, Bill Nilsson och Rolf Tibblin. Båda kör 500 cc Husqvarna. I 250 cc kommer man ej att ha någon kontraktsbunden förare, men troligtvis kommer Torsten Hallman att köra en av fabrikens 250 cc i EM. Cenneth Lööf, Göta MS, är klar att köra den nya 1961 års 250 cc Greeves ”EM-replica”. Cenneth är en av våra mest lovande 250-förare just nu och det skulle vara mycket intressant att få se honom tävla i årets EM.

 

Frågor och Svar

 

Fråga: Passar Flinks specialbalansparti och d:o topplock till Silverpilen utan att några ändringar i övrigt utföres på motorn? Ökar effekten nämnvärt med dessa detaljer?

 

Svar: Specialbalanspartiet och topplocket från Flinks i Åmål passar utmärkt till vilken std Silverpil som helst utan omändringar av motorn. Effekten ökar faktiskt en hel del i de fall det rör sig om motorer, som tidigare är i god kondition.

 

Kör med skidor! Det är en verklig vintersport!

 

Alla som prövat på mc-skidkörning kan intyga att denna art av mc-körning är den roligaste av alla. Numera finns det också ordentlig, ändamålsenlig utrustning att tillgå, vilket underlättar breddningen av mc-skidkörningen. Blir det så bara en riktig vinter med gott före, behöver ingen låta sin motorcykel vila i ide över vintern.

 

Man bör hålla några viktiga punkter i minnet vid körning med skidor. Välj en god och beprövad konstruktion – gärna några tior dyrare för bättre säkerhet. Se till att fästanordningen erbjuder god stabilitet. Bakre fästena på lättare mc-skidor brukar monteras i bakhjulsfjädringens svängarm. Man erhåller dock bättre stabilitet om en speciell plåt monteras med påsvetsat skidfäste, men å andra sidan blir denna konstruktion tyngre.

 

Se vidare till att returfjädringen fungerar perfekt. Somliga förare använder gummiband, och en mycket god konstruktion har tidigare använts av Monarks fabriksförare, som hade sina skidor på ”Blå Stinget” avfjädrade medelst hårnålsfjädrar. Vissa reglage måste ändras vid skidkörning. Samtidigt som växling och bromsning sker, kan man behöva hålla skidorna i marken och därför måste bakbromsen kopplas medelst vajer, som antingen anslutes till ett separat, extra bromsreglage på styret eller dubbelkopplar till frambromshandtaget.

 

Studera f.ö. omslagsbilden på MC-Nytt´s julnummer 1960, där Bengt Winberg susar fram med sin Monark ”Blue Arrow”. Winberg har ett specialbromshandtag med dubbla vajerfästen och dubbla förskruvningar för vajerspänningen. Justeringen göres lämpligen så, att bakbromsen tar betydligt kraftigare och tidigare än frambromsen. I praktiken är det ju nämligen så, att bromsning inte sker i samma utsträckning vid skidkörning som på barmark, vid vanlig körning.

 

Man kör i stället mera ”med gasen” och går i sladd i kurvorna, men hela tiden måste man ha full bromsutrustning enligt vad lagen påbjuder i händelse någon situation uppstår, då man behöver bromsa hastigt. Det gäller speciellt på sådana sträckor där man kommer ut på barmark. Likaså bör växelföringen ske med handspak, som i regel är lätt att anordna i anslutning till befintlig fotväxelmekanism.

 

Däckutrustningen är viktig vid mc-skidkörning. Tidigare användes mycket snökedjor på bakhjulet som extra drivfaktor, men denna metod är numera praktiskt taget borta. Kraftigt mönstrade motocrossdäck är den vanligaste däckutrustningen och om ramkonstruktionen tillåter – ta gärna till en dimension grövre däck än vanligt. Somliga förare föredrar däck av trialtyp på framhjulet, då dessa däck har en rund sektion och styr bättre, men ändå har djupt mönstrad slitbana som ger ett mycket gott grepp i snön.

 

Om vi går över till körtekniken som praktiseras vid vinterkörning med skidor så finns det flera olika stilarter och sätt att ta sig fram på. Numera utgöres ju huvudparten av motorcyklar med skidor av lätta maskiner på 175-250 cc och körtekniken med dessa mellanklassare är onekligen något annorlunda än med tidigare 500 cc.

 

Den numera vanligaste körtekniken går ut på att man endast stöder lätt med innerskidan vid kurvtagning och låter ytterskidan vara i uppfällt läge. Tidigare praktiserades ofta körning med båda skidorna i backen vid kurvtagning och full sladd, men sedan ett flertal olyckor inträffat, beroende på att ytterskidan lyfts ur läge av någon stubbe, sten e.d., så har förarna allmänt gått över till den lättare körtekniken med endast innerskidan.

 

En god regel för nybörjaren på mc-skidor är att de första milen och körpassen bör företagas i lugnt och sansat tempo. Lär in kurvtekniken efterhand och öka tempot när vanan börjar komma. Enda sättet att bli en verkligt skicklig mc-förare på skidor – som i övriga fall – är att träna, träna och åter träna. Träning ger färdighet.

 

Mark Lost

mcn61_01_001

 

Annons: Cykel- & Motordepån Borlänge

 

Med Borlänges mc-skidor blir vintern mycket roligare! Fler och fler mc-förare utnyttjar vinterns möjligheter till trivsam mc-skidåkning. Med skidor på Din mc, blir vintersporten mycket roligare. Utrustningen är heller inte dyr. Två typer finns att välja på ”Senior” á 125 kr samt den nya tävlingsskidan ”Midvinter” – experternas segermodell i svåra vintertävlingar – med dubbla fästen på varje sida, á 175 kr. Beställ Dina mc-skidor redan i dag för snabb leverans. I övrigt allt för vintersporten ex. Barbour Suits, lämpliga Dunlop däck och mycket annat som finns i vår

stora vinterkatalog – rekvirera denna – mot endast 30 öre i porto.

lindstrom_61

Ny ”250 Husqvarna”
från G. Lindström

Husqvarnaspecialisten Göte Lindström i Malmö
har inneliggande order for inte mindre an åttio
nya 250-motorer, som så småningom skull leve-
reras till hugade spekulanter på snabba moto-
crossmaskiner, runt om i Skandinavien. G. Lind-
ström presenterade strax före julhelgen en helt ny
version av sin välbekanta specialcylinder och d:o
topp och på bilden härintill ser vi hur den nya
250 cc Lindström-motorn ter sig ut. Som synes mera
”fyrkantiga” drag än tidigare.

Lindström_62

Rolf Tibblins EM-seger 1959
medförde en betydligt stegrad
efterfrågan på helsvenska mo-
tocrossmaskiner i 250 cc. Emel-
lertid hade Husqvarnafabriken
ingen möjlighet att själva byg-
ga en serie tävlingscyklar till
försäljning, varför en privat
firma, Lindströms Motor, Lim-
hamn, på eget initiativ lance-
rade en ombyggnadssats till
Husqvarna Silverpilen, vilken
förvandlade denna standard-
motorcykel till en fullt kom-
plett motocrossmodell i 250-
klassen.

”Lindström/HVA” blev med
tiden allt mera kända och
framgångsrika, och de ”barn-
sjukdomar” som dessa byggen
från början drogs med, för-
svan mer och mer. De erhöll
i stället åtskilliga segrar, både
på svenska och internationella
tävlingsbanor, och numera ex-
porterar även Lindströms Mo-
tor dylika maskiner bl.a. till
våra grannländer, I sin första
version mätte motorn 70 x 61,5
mm (dvs. den hade Silverpilens
standardslaglängd). Detta för-
hållande gav 236 cc. Emeller-
tid provade Lindström en egen
”fabriksmotor” som med Len-
nart Lindell som förare gav en
2:a plats i SM 1961. Denna
motor mätte 70×64 mm=246
cc. Efter Lindells framgång sat-
te Lindströms Motor omedel-
bart igång en serie replicamo-
torer för försäljning, och nu-
mera finns det således två ver-

sioner av den välkända ”Lind-
ström/HVA :n”.

lindell_61

Lennart Lindell 3:a i SM 1961 på Lindström.

Till sist en bild som visar den moderna mc-skidtekniken i sin prydno. Den svenska 175 cc mästaren i ”T” Anders Franzén som med sin Silverpil ger prov på hur man med innerskidan stöder upp maskinen i en kontrollerad sladd

genom en kurva. Foto: Göran Berg

Mcn6101b